Prženice

Sastojci  

  • 500 g brašna
  • 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
  • 200 ml kefira
  • 75 ml tople vode
  • pola kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • ulje za prženje
  • po želji: prah šećer, med, džem, sir

Priprema


  1. U toplu vodu dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
    U vanglicu prosejati brašno i dodati soli, izmešati i napraviti udubljenje u sredini brašna.
    U kefir umutiti jaje  sipati u sredinu brašna, dodati nadošli kvasac i zamesiti testo i mesiti ga dotle dok ne počne da se odvaja od stranica vanglice.

  2. Isipati na radnu površinu, ali je nemojte pobrašniti,i mesite testo, koje je lepljivo, ali sa dužim mešenjem će biti sve manje lepljivo.
    Veliku zdelu premazati sa malo ulja, oblikovati testo u kuglu i okrenuti da se i ona premaže sa malo ulja.Pokriti sa providnom folijom i ostaviti preko noći u frižider.
    Ako hoćete, možete ostaviti i na sobnoj temperaturi da vam se testo podigne.

  3. Sledećeg jutra izvaditi testo i ostaviti na sobnoj temperaturi oko sat vremena.
    Testo kidati rukom u veličini jajeta irastanjiti oklagijom ili razvući rukama.
  4. U veći i teži tiganj zagrejati mast ili, u mom slučaju,ulje, ali da vam ne bude prevruće i pržiti testo, dok vam ne porumeni, onda okrenuti i drugu stranu te pržiti i nju.
Stavljati ih na tanjir, koji ste prekrili kuhinjskim papirom da se ocede od viška masnoće.


Primjedbe