Sastojci
- 500 g brašna
- 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
- 200 ml kefira
- 75 ml tople vode
- pola kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- ulje za prženje
- po želji: prah šećer, med, džem, sir
Priprema
- U toplu vodu dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.U vanglicu prosejati brašno i dodati soli, izmešati i napraviti udubljenje u sredini brašna.U kefir umutiti jaje sipati u sredinu brašna, dodati nadošli kvasac i zamesiti testo i mesiti ga dotle dok ne počne da se odvaja od stranica vanglice.
- Isipati na radnu površinu, ali je nemojte pobrašniti,i mesite testo, koje je lepljivo, ali sa dužim mešenjem će biti sve manje lepljivo.Veliku zdelu premazati sa malo ulja, oblikovati testo u kuglu i okrenuti da se i ona premaže sa malo ulja.Pokriti sa providnom folijom i ostaviti preko noći u frižider.Ako hoćete, možete ostaviti i na sobnoj temperaturi da vam se testo podigne.
- Sledećeg jutra izvaditi testo i ostaviti na sobnoj temperaturi oko sat vremena.Testo kidati rukom u veličini jajeta irastanjiti oklagijom ili razvući rukama.
- U veći i teži tiganj zagrejati mast ili, u mom slučaju,ulje, ali da vam ne bude prevruće i pržiti testo, dok vam ne porumeni, onda okrenuti i drugu stranu te pržiti i nju.
Stavljati ih na tanjir, koji ste prekrili kuhinjskim papirom da se ocede od viška masnoće.
Primjedbe
Objavi komentar