Kolač od jabuka


Sastojci

  • 250 g Pšeničnog oštrog brašna 
  • 100 g mljevenih oraha
  • 130 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 Prašak za pecivo 
  • 1 Vanilin šećer
  • ½ žličice Muškatnog oraščića mljevenog 
  • ½ žličice klinčića u prahu
  • 1 žličica Cimeta mljevenog 
  • 100 g grožđica

Za nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • 3-4 žlice limunova soka
  • 20 g maslaca

Za posipavanje:

  • šećer u prahu

Priprema
1.
Jabuke ogulite, naribajte i pomiješajte s limunovim sokom. Ovako pripremljene jabuke stavite na zagrijani maslac, dodajte šećer, naribanu limunovu koricu i pirjajte u vlastitom soku 15-ak minuta, pa ohladite.
2.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, cimetom, klinčićem i muškatnim oraščićem. Omekšali maslac izmiješajte električnom miješalicom dok ne postane pjenast, pa dodajte šećer i vanilin šećer.
3.
Maslacu zatim dodajte jaja, orahe, grožđice te naizmjenično kuhačom umiješajte ohlađene jabuke i mješavinu brašna sa začinima.
4.
Pripremljenu smjesu stavite u namašćen i brašnom posipan pleh (veličine 20×30 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
Posluživanje
Pečeni kolač ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet
Umjesto da kolač pospete šećerom u prahu, možete ga preliti karamelom.
 Uživajte!

Primjedbe