Sastojci
- 250 g Pšeničnog oštrog brašna
- 100 g mljevenih oraha
- 130 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1 Prašak za pecivo
- 1 Vanilin šećer
- ½ žličice Muškatnog oraščića mljevenog
- ½ žličice klinčića u prahu
- 1 žličica Cimeta mljevenog
- 100 g grožđica
Za nadjev:
- 1 kg jabuka
- 80 g smeđeg šećera
- 1 žličica naribane limunove korice
- 3-4 žlice limunova soka
- 20 g maslaca
Za posipavanje:
- šećer u prahu
Priprema
1.
Jabuke ogulite, naribajte i pomiješajte s limunovim sokom. Ovako pripremljene jabuke stavite na zagrijani maslac, dodajte šećer, naribanu limunovu koricu i pirjajte u vlastitom soku 15-ak minuta, pa ohladite.
2.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, cimetom, klinčićem i muškatnim oraščićem. Omekšali maslac izmiješajte električnom miješalicom dok ne postane pjenast, pa dodajte šećer i vanilin šećer.
3.
Maslacu zatim dodajte jaja, orahe, grožđice te naizmjenično kuhačom umiješajte ohlađene jabuke i mješavinu brašna sa začinima.
4.
Pripremljenu smjesu stavite u namašćen i brašnom posipan pleh (veličine 20×30 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
Posluživanje
Pečeni kolač ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet
Umjesto da kolač pospete šećerom u prahu, možete ga preliti karamelom.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar