Jaffa keks


Sastojci
Biskvit
– 2 jaja
– 60 g šecera
– 60 g brasna
– 30 g putera,istopljenog
Žele
– 160 ml Juice po zelji  (narandza,visnja, nar, šipak..)
– 1 kasika secera
– 1 kasika Zeletine(ja sam koristila govedu) ili 2 listica ako koristite tu vrstu
– 150 g Tamne ili mlijecne cokolade
Priprema
Staviti juice po zelji(ja sam stavila nar/sipak)u serpicu sa secerom da prokuha dok se secer ne istopi.U meduvremenu otopiti zelatinu sa malo hladne vode pa dodati u sok i otopljeni secer i promjesati.
Istresti u oblozenu tepsiju sa celofanom (mozete manju da vam bude zele malo deblji) i staviti u frizider da se stegne.
Zagrijati rernu na 180 C i podmazati kalup za muffin.Ja sam koristila 2 jer mi je bilo dovoljno za 24 komada Jaffa keksa.
Staviti jaja i secer u zdjelu pa mutiti oko 5 minuta dok jaja ne budu svjetlo zuta i gusca. Polako dodati brasno i rucno kuhacom mjesati.Dodati istopljeni puter i ujednaciti smjesu(rucno).
Smjesa treba da bude ovako rjeda.
Staviti po jednu kasiku smjese u kalup od muffin-a tako da imate 24 komada. Ovo je jedna supena kasika.
Peci u rerni 7-10 minuta i kad ih izvadite ostaviti da se malo ohlade prije nego sto ih izvadite da se nebi slomile.
Izvaditi zele iz frizidera i malim okruglim kalupom obruca 4 cm vaditi male kruzice i stavljati na biskvit.
Kad ih stavite na biskvit preliti istopljenom cokoladom. Uzmite kasiku pa predite preko zelea i onda ih rukom okrecite da se cokolada razlije.
Ukrasiti sa malo ekstra cokolade ili vilicom pritisniti dok se cokolada nije jos stvrdla. Staviti u frizider da se cokolada stegne i posluziti.

Primjedbe