Zapečeni punjeni paradajz


Sezona paradajza je u punom jeku, o njegovim odlikama je nepotrebno i govoriti kolike su, a kod mojih u vrtu ga stvarno puno ima i baš je kvalitetan. Najviše volim kada mi ideja za jelo dođe dok u vrtu berem povrće pa usput zamislim što bih mogla od njega napraviti. Tako se ovaj paradajz savršeno uklopio s neutralnom laganom rižom i domaćom suhom slaninom. Neobična kombinacija sa lako dobavljivim namirnicama koju se svakako isplati probati.
___________________________________________________________________________________
Potrebno:
  • 1-2 kg paradajza (količinu prilagodite sebi)
  • 1 luk
  • šalica riže
  • 10 dag suhe slanine ili pancete
  • malo ribanog sira
  • nekoliko šnita tanko narezane pancete
  • vegeta, papar, sol
Priprema:
  1. Paradajz oprati i oštrim nožem izrezati sredinu. Sa malom žličicom izvaditi meso koje ostane uz rub. Neka ostane rub debljine ½ cm.
  2. Na malo ulja pržiti nasjeckan luk, dodati narezanu sredinu izdubljenih rajčica, začiniti po želji i kratko propirjati.
  3. Dodati rižu, promiješati, doliti 3 šalice vode i pirjati uz povremeno miješanje dok riža ne omekša.OPREZ! Riža se vrlo rado zalijepi za dno posude tokom pirjanja, pa češće promiješajte strugajući kuhačom po dnu.
  4. Napuniti pirjanom rižom paradajz, omotati svaki komadićem suhe šunke ili pancete, složiti ga u namašćen lim, posipati ribanim sirom i zapeći u pećnici na 200 stupnjeva oko ½ sata.
Poslužiti uz mesno pečenje ili uz bečki odrezak s limunom kako je to bio slučaj kod nas danas.
Dobar tek!

Primjedbe