Sezona paradajza je u punom jeku, o njegovim odlikama je nepotrebno i govoriti kolike su, a kod mojih u vrtu ga stvarno puno ima i baš je kvalitetan. Najviše volim kada mi ideja za jelo dođe dok u vrtu berem povrće pa usput zamislim što bih mogla od njega napraviti. Tako se ovaj paradajz savršeno uklopio s neutralnom laganom rižom i domaćom suhom slaninom. Neobična kombinacija sa lako dobavljivim namirnicama koju se svakako isplati probati.
___________________________________________________________________________________
Potrebno:
- 1-2 kg paradajza (količinu prilagodite sebi)
- 1 luk
- šalica riže
- 10 dag suhe slanine ili pancete
- malo ribanog sira
- nekoliko šnita tanko narezane pancete
- vegeta, papar, sol
Priprema:
- Paradajz oprati i oštrim nožem izrezati sredinu. Sa malom žličicom izvaditi meso koje ostane uz rub. Neka ostane rub debljine ½ cm.
- Na malo ulja pržiti nasjeckan luk, dodati narezanu sredinu izdubljenih rajčica, začiniti po želji i kratko propirjati.
- Dodati rižu, promiješati, doliti 3 šalice vode i pirjati uz povremeno miješanje dok riža ne omekša.OPREZ! Riža se vrlo rado zalijepi za dno posude tokom pirjanja, pa češće promiješajte strugajući kuhačom po dnu.
- Napuniti pirjanom rižom paradajz, omotati svaki komadićem suhe šunke ili pancete, složiti ga u namašćen lim, posipati ribanim sirom i zapeći u pećnici na 200 stupnjeva oko ½ sata.
Poslužiti uz mesno pečenje ili uz bečki odrezak s limunom kako je to bio slučaj kod nas danas.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar