Ovo varivo u stvari i nije pravo varivo jer je dosta gusto pa bi moglo proći i pod fini umak. Nedavno sam radila slično varivo od krastavaca koje je i po okusu i konzistenciji bilo slično ovome. Dok sam bila klinka baka nam je često spremala ovakvo varivo i obožavala sam ga. Uvijek je bilo tako fino kremasto i blagog okusa, jer kuha se sa mlijekom. Moja je baka nekad u njega dodavala malo octa kako bi dobila na kiselosti, ali meni je puno bolje ovako kako ga danas slažem – sa kiselim vrhnjem. Idealno paše uz pire krumpir i faširance, mada bi se i bilo koje drugo mesno pečenje moglo ukomponirati u ovakav ručak. Još mu je jedan veliki plus to što je gotovo doista jako brzo za svega 20-tak minuta, a nije niti skupo.
___________________________________________________________________________________
Potrebno:
- 3 tikivice
- 1 luk
- 1 l mlijeka
- mala šalica brašna
- 4 žlice kiselog vrhnja
- vegeta, sol, papar
- 1 žličica crvene mljevene paprike
Priprema:
- Tikvice naribati, posoliti i pustiti da kratko odstoje. Ocijediti ih potom rukama od suvišne tekućine.
- Na ulju pržiti nasjeckan luk dok malo ne omekša, dodati crvenu papriku i brašno, promiješati pa dodati naribane i ocijeđene tikvice.
- Uliti mlijeko uz neprestano miješanje kako ne bi ostale grudice od brašna. Začiniti po ukusu i pustiti da zakuha.
- Kuhati na laganoj vatri 15-tak minuta uz često miješanje kako ne bi zagorilo.
- Na kraju dodati kiselo vrhnje,promiješati i kratko prokuhati. Po potrebi doliti malo vode ako je pregusto i začinti ako treba.
Poslužiti toplo ili mlako uz pire krumpir kao samostalno bezmesno jelo ili kao prilog uz faširance ili neko drugo mesno pečenje. Zelena salata paše savršeno!
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar