Valjušci sa kiselim kupusom i slaninom


Kada se nađete u situaciji da više ne znate što skuhati, kada iscrpite zalihe mesa iz zamrzivača i preostanu vam jedino neke osnovne namirnice, nije lako osmisliti ručak na zadovoljstvo svih ukućana i ponekad doista treba biti čarobnjak u kuhinji za napraviti iz ničega nešto. U takvim situacijama obično posegnem za nekom od svojih kuharica ili časopisa sa receptima pa je tako nastao i ovaj ručak za koji sam ideju dobila iz časopisa Lisa – Čarolija okusa u kojem vrlo često nađem pokoju dobru ideju za kuhanje. Valjušci ili njoki od krumpirovog tijesta su jelo koje je  poprilično jednostavno za napraviti ali čak i meni koja kuham svaki dan i imam iskustva u kuhinji se često dogodi da mi ispadnu ili gnjecavi ili pretvrdi jer nikad ih nisam radila po nekom receptu nego onako, ‘odokativno’. Sve do sad. I vjerujte valjušci su mi po ovom receptu koji ću vam dati ispali savršeni! A kiseli kupus u ovoj kombinaciji sa pečenom suhom slaninom se savršeno stopio s mekim valjušcima i u tren oka ispao je jako fini i zasitan ručak. Budući da su mi za stolom uvijek i djeca, jedan dio valjušaka sam ostavila ‘prazan’ pa sam im ponudila kao desert sa šećerom i bili su oduševljeni. Živjeli valjušci!
___________________________________________________________________________________
Potrebno:
  • 70 dag krumpira
  • 30 dag brašna + 4-5 žlica za posipavanje
  • 1 jaje
  • 2 žumanjca
  • 1 luk
  • 50 dag kiselog kupusa
  • vegeta, sol, papar, lovorov list
  • 10 dag dimljene suhe slanine
Priprema:
Recept za valjuške:
  1. Krumpir skuhati, oguliti i propasirati, malo ohladiti pa mu dodati jaje i žumanjca i brašno, posoliti pa rukom umijesiti mekano tijesto. Pomagati se posipavanjem brašnom kako se ne bi suviše lijepilo.
  2. Podijeliti tijesto na komade, od svakog oblikovati valjak debljine prsta i rezati na komade dužine oko 5-6 cm. (vidi sliku)
  3. Kuhati valjuške u većoj količini slane vode 15 min dok ne isplivaju na površinu.
  4. Ocijediti ih i malo pouljiti.
Ostatak ručka:
  • Na malo ulja pržiti nasjeckan luk, dodati kupus koji treba isprati u vodi kako ne bi bio prekisel i oporog okusa, dodati lovorov list, začiniti po želji pa pirjati oko 30 min.
  • Popržiti u većoj tavi slaninu narezanu na kockice, dodati ocijeđene valjuške i kratko ih prepeći. Dodati i kupus i sve skupa dobro izmiješati.
Poslužiti još vruće i uživati u preeefinom okusu!
Dobar tek!

Primjedbe