Mokri kolač sa čokoladom kod nas je doma izazvao totalno oduševljenje. Pa iako ja nisam tip osobe koja se voli ponavljati, naročito kad su kolači u pitanju, ovaj sam mokri kokač radila već nekoliko puta i svaki put se ne mogu načuditi koliko brzo on nestane iz tog lima. Dobro, činjenica je i da su mi klinci sad već veći, neki od njih već debelo u teenegareskoj fazi tamanjenja doslovce svega u bilo koje doba dana ili noći, pa sam jednostavno postala primorana ‘podebljati’ količine hrane, kako za konkretne obroke, tako i za kolače. A ovaj je mokri kolač sa čokoladom upravo idealan za nahraniti slatkim nestrpljive slatkoljupce.
Kolač se pravi jako brzo od samo nekoliko sastojaka. Ovo je također i kolač bez jaja pa si ga mogu priuštiti i osobe koje izbjegavaju jaja u svojoj prehrani. A najbolje od svega je to što se mokri kolač sa čokoladom može jesti gotovo odmah, još dok je onako topao i dok mu se čokolada cijedi sa svih strana. Usudila bih se reći da je tada i najsočniji. S obzirom da se kolač radi sa sodom bikarbonom, površina mu je jako porozna, puna pukotina i rupica. Nakon pečenja se još topao izreže na kocke i tek tada se preljeva sa čokoladnim preljevom koji onda lijepo uđe u sve te rupice i pukotine i namoči biskvit. E, upravo to mu daje tu savršenu dozu sočnosti i baš zato sam ga nazvala mokri kolač sa čokoladom. Uz kuglicu sladoleda od vanilije i oveću hrpicu slatkog vrhnja, savršena je ovo delicija za doista svaki dan.
Mokri kolač sa čokoladom
POTREBNO: (mjera je čaša od 200 ml)
Za biskvit:
- 3 čaše brašna
- 2,5 čaše šećera
- 1 čaša ulja
- 2,5 čaše jogurta
- 3 žlice kakaa
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
Za preljev:
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade za kuhanje
- 15 žlica mlijeka
- 9 žlica šećera
PRIPREMA:
- Pomiješati u posudi brašno, šećer, sodu, kakao i prašak za pecivo. Dodati ulje i jogurt te dobro izmiksati kako bi smjesa posatala sjajna i puna mjehurića.
- Izliti pripremljenu biskvitnu masu u lim zapečenje srednje veličine, prethodno nauljen i pobršanjen, poravnati žlicom pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 30 minuta. Provjerite prije pečenja ubodom čačkalice u sredinu kolača da li je pečen. Ako kolač pečete u manjem limu, tada će on biti viši pa postoji mogućnost da se nije ispekao do kraja iznutra. Tada samo produžite vrijeme pečenja za još koju minutu.
- Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite po strani da se kratko prohladi.
- Za to vrijeme otopite u lončiću maslac i čokoladu, dodajte mlijeko i šećer pa uz miješanje kuhajte par minuta kako bi čokoladni preljev postao gladak.
- Sada kolač izrežite na kocke željene veličine i prelijte ga još toplim čokoladnim preljevom. Površina vašeg kolača sada će doslovno plivati u čokoladi. Uz pomoć noža ili vilice pomalo raširujte razmake između rezova (kocki) na kolaču kako bi čokoladni preljev došao što dublje.
- Prohladite ga doslovno par minuta (možete i duže ako ste kadri čekati da se ohladi
), vadite sočnu kocku po kocku na tanjuriće i poslužite uz sladoled od vanilije ili slatko vrhnje
Primjedbe
Objavi komentar