Kolači od mandarina i nisu baš tako česti. Vrlo vjerovatno iz razloga što je priličan posao oguliti svaku kriškicu mandarine od one tanke opne, jer ako u npr. kremu stavite neoguljene mandarine, teško će se kolač rezati, opna će se baš osjetiti i to jednostavno nije to što bi trebalo biti. A šteta. Velika. Jer mandarine, kao uostalom i naranče, su fantastično voće koje se odlično snalazi u kolačima. A kada tome pridodamo činjenicu da je sezona mandarina i naranči na vrhuncu, onda je kolač sa mandarinama ili narančama prava blagodat.
Kod ovoga kuglofa je odlično to što u njega mandarine idu doslovno cijele. Sve skupa sa korom. Jednostavno ih prokuhate, sameljete i to je to. S obzirom da je kora mandarine manje gorka i opora od kore naranče, ona će kolaču podariti savršeno fini miris, okus i fantastičnu dozu svježine. Kolač od mandarina i kokosa može se ispeći ovako kao kuglof ukoliko imate kalup za kuglof i tada će, osim što je jako fini, odlično i dekorativno izgledati. Tako ga bez imalo grižnje savjesti možete uvrstiti i na listu ‘božićni kolači’, prigodno ga ukrasiti blagdanskim ruhom i za Božić osvježiti blagdanski stol. Možete ovaj kolač ispeći u običnom četvrtastom limu za kolače pa ga rezati na kocke, a možete se i poigrati pa ih ispeći kao muffine. Ako mislite da je kuglof od mandarina preobičan ovakav kakav jest, tada ga slobodno premažite kakvom finom kremom na bazi sira i vrhnja. Savršeno će se uklopiti u doživljaj mandarine u kolaču
___________________________________________________________________________________
POTREBNO:
- 6-7 mandarina
- 3 jaja
- 200 g šećera
- 150 g maslaca
- 220 g glatkog brašna
- 80 g kokosa
- 100 ml jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
PRIPREMA:
- Mandarine oprati uz pomoć četkice. Obavezno ukloniti vrhove peteljki ukoliko ih imaju. Preliti ih vodom pa nakon što voda provrije, kuhati još 2-3 minute. Promijeniti vodu pa ponovo prokuhati još 2-3 minute. Ocijediti mandarine pa ih narezati na krupnije komade i usitniti štapnim mikserom u kašu. Ukoliko imate blender, napravite to u njemu, još je lakše. Mandarine su nakon prokuhavanja mekane i bez problema se samelje čak i kora.
- Miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati otopljeni maslac, brašno, jogurt i prašak za pecivo. Na kraju umiješati mljevene mandarine i kokos.
- Kalup za kuglof premazati debljim slojem maslaca i obilno posipati brašnom. Ako kalup ne namastite dovoljno, kuglof će se nakon pečenja zalijepiti i neće se moći lijepo istresti iz kalupa. U kalup uliti biskvitnu smjesu sa mandarinama, poravnati i peći u pećnici zagrijanoj na 180 C 30 min. Kuglof je pečen kada na površini blago ispuca, a rubovi mu potamne. Provjerite za svaki slučaj čačkalicom da li je pečen do kraja tako što ćete čačkalicu ubosti u najdublji dio kolača. Ako čačkalica ostane suha, pečen je!
- Pečeni kuglof izvadite i ostavite da odstoji 10-tak minuta te ga pažljivo istresite iz kalupa na pladanj na kojem ćete ga i posluživati. Posipajte ga šećerom u prahu, dodajte mu još voća uokolo ukoliko želite i poslužite!
Dobar tek i ugodni blagdani!
Primjedbe
Objavi komentar